Specialisaties

Implantologie

Als u één of meerdere tanden of kiezen mist, kunnen deze vervangen worden door één of meerdere implantaten. Niet goed functionerende kunstgebitten kunnen klikvast gemaakt worden met implantaten; in de volksmond ook wel klikgebit genoemd. Implantaten zijn meestal van titanium, maar kunnen ook van zirkonia gemaakt zijn. De periode die nodig is om een implantaat te laten vastgroeien varieert van 8 tot 10 weken. Als er echter ook een botopbouw nodig is, kan dit oplopen naar ongeveer 16-20 weken. Na deze inheelfase volgt het maken van de opbouw; bijvoorbeeld een kroon, brug of klikgebit. Voor een kroon of brug duurt dit 3 weken en voor een klikgebit meestal 6 weken.

Hieronder volgt een aantal mogelijkheden met implantaten om u een beeld te laten vormen:

Een missende tand of kies wordt vervangen door 1 implantaat en daarop 1 kroon. In veel gevallen kan deze direct geplaatst worden na het verwijderen van de tand of kies. In andere gevallen kan het verstandiger zijn eerst de tand of kies te verwijderen en het bot te laten genezen, bijvoorbeeld als er een abces aanwezig is. Of u mist al langere tijd een kies en bent nu toe aan opvulling van de lege plek.

Als u meerdere tanden of kiezen naast elkaar mist, kunt u dit meestal met 2 of 3 implantaten laten opvullen. Hierop komt nadien een implantaatbrug. De principes zijn hetzelfde als bij een solitair implantaat.

De prothese die het vaakst voor problemen zorgt, is de onderprothese. Deze zit nooit vacuüm, in tegenstelling tot een bovenprothese. Om dit probleem op te lossen, kan met slechts twee implantaten een klikgebit in de onderkaak gemaakt worden. Dit is in Nederland de meest voorkomende implantaatbehandeling en deze wordt vaak vergoed uit de basisverzekering (behoudens een eigen bijdrage). In de bovenkaak kan met vier of zes implantaten ook een klikgebit gemaakt worden. Meestal wordt dit vergoed indien u een extreem geslonken bovenkaak heeft.

Mocht u een tandeloze kaak hebben en liever geen klikgebit willen, dan kan een vaste brug op 4 of 6 implantaten ook een optie zijn. Deze optie biedt meer comfort dan een klikgebit en ook het psychologische aspect van vaste tanden en kiezen speelt uiteraard mee. De mondhygiëne is iets ingewikkelder dan bij een klikgebit.

Als u een frameprothese heeft in een deels betande kaak, kan deze extra afsteuning vinden op een implantaat met een drukknop. Hierdoor zit het frame beter vast.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Houdt in ieder geval rekening met:

  • Een behandelduur van 45-120 minuten (van eenvoudig tot meer ingewikkeld) 
  • 2 weken later verwijderen van hechtingen
  • 2-5 maanden later (afhankelijk van wel of geen botopbouw) start kroon- en brugwerk of klikgebit