Specialisaties

Mondhygiëniste

De mondhygiëniste is iemand die zich heeft bekwaamd in het gezond maken en houden van het fundament van het gebit; het parodontium. Het parodontium is het steunweefsel rondom uw tanden en kiezen en bestaat uit (1) vezels die uw tanden bevestigen aan uw kaakbot, (2) het kaakbot zelf en (3) het tandvlees. Door ontoereikende mondhygiëne kunt u plaque en tandsteen ontwikkelen en daardoor ontstekingen aan het parodontium krijgen. In de volksmond ontstoken tandvlees genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ontstoken tandvlees zonder botverlies (gingivitis) en ontstoken tandvlees met botverlies (parodontitis). 

Poetsinformatie

Door ontstekingsreacties als gevolg van deze bacteriële invasie raakt het bot langzaam verloren. Er worden in de gezondheidszorg relaties gelegd met onder andere hart- en vaatziekten, reumatische aandoeningen en diabetes mellitus. Verwacht wordt dat de verhoogde mate van ontstekingsfactoren in het bloed door parodontitis hieraan debet zijn. Dus niet alleen uw gebit gaat langzaam verloren, maar ook uw algemene gezondheid lijdt eronder. Parodontitis is een multifactoriële aandoening waarbij lifestyle factoren (zoals roken, dieet en mondhygiëne) en genetische aanleg een rol spelen. Indien een patiënt parodontitis heeft, wordt ook aangeraden de partner te screenen op parodontitis.

Naast bovenstaande kunnen ook een onaangename ademgeur, pijn aan het tandvlees en losstaande tanden of kiezen klachten zijn. 

Hoe ziet de behandeling eruit?

De ontstoken plekken (verdiepte pockets) rondom de tanden en kiezen worden vastgelegd in een parodontiumstatus en regelmatig wordt er ook een bacteriële kweek afgenomen om te kijken welke disbalans er is in de bacteriële samenstelling. Daarna worden tijdens vervolgafspraken de pockets onder verdoving uitgebreid gereinigd (diepte reiniging), vaak in combinatie met een antibioticumkuur. 3 maanden later wordt opnieuw een parodontiumstatus afgenomen en vergeleken met de eerste. Hierdoor is goed te zien wat de resultaten van de behandeling zijn. Indien er nog verdiepte pockets zijn, kunnen deze eventueel chirurgisch behandeld worden door middel van een flapoperatie (zie tabblad chirurgische behandelingen). Belangrijkste factor in het ParoProtocol bent u; de mondhygiëne moet namelijk van hoog niveau zijn. Na bovenstaand ParoProtocol wordt in overleg een recalltermijn afgesproken om de verbeterde tandvleessituatie te handhaven. Meestal komt u om de 3, 4 of 6 maanden retour voor een onderhoudsbehandeling.