Specialisaties

Tanden bleken

Tanden en kiezen worden op den duur steeds donkerder van kleur. Dit komt onder andere door kleurstoffen in eten en drinken. Door middel van bleken kunnen ze weer eenvoudig en snel lichter worden gemaakt. In onze praktijk gebruiken we hiervoor Boutique Whitening. Dit is een verantwoorde bleekmethode. De ervaring leert dat 90-95% van de patiënten na de behandeling lichtere tanden heeft. Hierbij blijft de structuur van de tanden ongewijzigd. U behoudt dus uw eigen natuurlijke lach, terwijl uw gebit wordt opgefrist. Bleken is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar. Wel wordt het sterk afgeraden om bleekbehandelingen te ondergaan wanneer u zwanger bent.

Hoe ziet de behandeling er uit?

Tijdens een afspraak op de praktijk worden er gebitsafdrukken gemaakt. Minimaal één week later ontvangt u op de praktijk twee bleeklepels en een bleekset. De bleekmethode wordt uitgelegd en u kunt uiteraard vragen stellen. Daarna kunt u thuis aan de slag.

Instructies voor thuis

  • Haal de lepel uit de verpakking
  • Vul deze alleen aan de lipzijde van de tanden met 1 druppel bleekgel per tand (zie de blauwe vlakken op de gipsmodellen)
  • Breng de lepels aan en verwijder met een tissue de overmaat die eruit vloeit
  • Draag de lepels minimaal 6 uur per dag (voorkeur ’s nachts)
  • Verwijder de lepel. Slik restanten niet in, maar spuug deze indien nodig uit
  • Poets uw tanden. Spoel de lepels goed uit. Laat drogen tot de volgende nacht
  • Herhaal 5 dagen. Bij vervelende gevoeligheid evt. 1 nacht overslaan. Bij uitblijvende gevoeligheid de 5 dagen volmaken. Evt. nog te verlengen tot 7 dagen indien de gevoeligheid mee valt.

Aangeraden wordt de eerste 24 uur, maar in ieder geval 12 uur, na de behandeling de volgende voedingsmiddelen niet te gebruiken: rode wijn, donkergekleurde (fris)dranken, koffie en thee, rode sauzen, gele kerrie, mosterd, zure fruitsoorten en -sappen, rookwaren en overige producten die vlekken achterlaten op witte kleding. Witte en heldere producten kunt u de eerste 24 uur prima gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: water, melk, bananen, appels (geschild), witbrood, havermout, yoghurt, witte kaas, cottage cheese, witte rijst, gepofte of gekookte aardappels, pasta, bloemkool, witte saus, kipfilet, kalkoen (zonder vel) en witvis.

Het eindresultaat wordt voor een groot deel bepaald door de basiskleur van uw tanden. Daarnaast beïnvloeden een slechte mondhygiëne, roken en het gebruik van veel koffie, thee, rode wijn, frisdranken en eten met kleurstoffen het resultaat (ook op de lange termijn). U kunt de behandeling gerust om de paar jaar herhalen om de kleur van uw tanden weer wat op te frissen. Verder is het belangrijk uw tanden minstens twee keer per dag te poetsen, regelmatig te stokeren of te rageren en uw mondhygiënist met regelmaat te bezoeken.

Niet alle soorten verkleuringen kunnen met bleken worden verholpen. Zo kleuren vullingen, kronen, bruggen en dode tanden niet mee. Ook als de verkleuringen worden veroorzaakt door aanslag op de tanden (bijvoorbeeld door roken, koffie of thee) zal bleken niet helpen. In dat geval kan de mondhygiënist door middel van gebitsreiniging de aanslag verwijderen.