Specialisaties

Facings

Een facing is een schildje op de voorkant van uw tand. Er kunnen verschillende redenen zijn om hiervoor te kiezen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het maskeren van scheefstand van een of meerdere tanden
  • Het maskeren van een afwijkende vorm van een of meerdere tanden
  • Het behandelen van versleten voortanden
  • Het maskeren van een afwijkende kleur van een of meerdere tanden nadat bleken niet voldoende effect heeft gegeven

Hoe ziet de behandeling er uit?

Facings zijn uit te voeren in composiet of porselein.

Facings van composiet worden direct in de stoel vervaardigd op uw tand(en). We gebruiken hier een goed polijstbaar vulmateriaal voor. Voordelen zijn dat het kostenefficiënt is en dat het in de toekomst eenvoudiger aan te passen is dan porseleinen facings. Een nadeel is dat het moeilijker kan zijn om een natuurlijke vorm en kleur te bereiken dan bij porseleinen facings. De behandeling is goed te vergelijken met het maken van een ‘gewone’ vulling.

Facings van porselein worden in het lab gemaakt na het beslijpen van de voortanden. Het is goed vergelijkbaar met het maken van een reguliere kroon (zie ook tabblad kroon- en brugwerk). De te doorlopen fases zijn hetzelfde; prepareren en afdrukken, dan 2 a 3 weken later plaatsen van de facing(s). In de tussentijd heeft u tijdelijke facings die met tijdelijk cement vastzitten. Voordelen zijn dat de vorm en kleur gemakkelijker op topniveau zijn te krijgen en dat porselein heel kleurvast en altijd op hoogglans is. Nadeel is dat een porseleinen facing kostbaarder is (vergelijkbaar met een reguliere kroon) dan een facing van composiet.

Bij hoog esthetische casussen kan er gekozen worden om vooraf een set-up te laten maken in het tandtechnisch lab. Zo wordt het einddoel al vooraf bepaald en kan er dus voorspelbaar gewerkt worden.