Specialisaties

Mondhygiënist Eindhoven

De mondhygiënist is iemand die zich heeft bekwaamd in het gezond maken en houden van het fundament van het gebit; het parodontium. Het parodontium is het steunweefsel rondom uw tanden en kiezen en bestaat uit (1) vezels die uw tanden bevestigen aan uw kaakbot, (2) het kaakbot zelf en (3) het tandvlees. Door ontoereikende mondhygiëne kunt u plaque en tandsteen ontwikkelen en daardoor ontstekingen aan het parodontium krijgen. In de volksmond ontstoken tandvlees genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ontstoken tandvlees zonder botverlies (gingivitis) en ontstoken tandvlees met botverlies (parodontitis).Mondhygiënist Eindhoven> Bij Oud Stratum Tandartsen, de tandarts in EindhovenMondhygiënist Eindhoven, werkt een team van ervaren mondhygiënisten die gespecialiseerd zijn in het voorkomen en behandelen van deze aandoeningen.

Preventieve behandelingen

In onze praktijk ligt de focus op het belang van preventie boven genezing. Daarom richt onze mondhygiënist in Eindhoven zich niet alleen op behandelingen, maar ook op het geven van preventief advies om de mond gezond te houden. Dit omvat zowel juiste voorlichting als periodieke controles, essentieel voor het behoud van een gezonde en frisse mond.

mondhygiënist eindhoven

Op zoek naar een mondhygiënist in de regio Eindhoven?

Bent u op zoek naar een mondhygiënist in Eindhoven? Onze mondhygiënisten staan klaar om u te helpen! Schrijf u in via ons online inschrijfformulier, en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Heeft u vragen of wilt u meer weten? U kunt ons ook bellen of mailen. Klik op onderstaande knop voor al onze contactgegevens.

Neem een kijkje in onze praktijk!

Voorkom de volgende klachten met een goede mondhygiëne

Lees hier alles over klachten zoals tandvleesontsteking en de behandeling ervan.

Gaatjes in je tanden

De mondhygiënist in Eindhoven kan helpen het risico op gaatjes te verminderen door aanpassingen in uw mondhygiëne, voedingsadviezen te geven en te vertellen hoe u het beste kunt poetsen.

Tandplak, tandsteen en aanslag

Tandplak, een samenstelling van voedselresten, slijm en bacteriën, kan leiden tot tandvleesontstekingen, gaatjes en de vorming van tandsteen. Tandsteen is het geharde resultaat van tandplak dat reageert met speeksel. Ook kunnen roken, bepaalde voedingsmiddelen en het drinken van koffie, thee of wijn aanslag op de tanden veroorzaken, net als sommige mondspoelmiddelen.

Een mondhygiënist speelt een cruciale rol in het voorkomen en behandelen van deze problemen. Onze mondhygiënist in Eindhoven zorgt voor een professionele gebitsreiniging zodat tandplak effectief wordt verwijderd en de vorming van tandsteen wordt voorkomen. Bovendien kan de mondhygiënist persoonlijk advies geven over de beste poetsmethoden en hulpmiddelen voor thuisgebruik, zoals de juiste tandenborstel en tandpasta, en technieken voor het reinigen tussen de tanden.

Gingivitis en parodontitis

Gingivitis is een beginnende tandvleesontsteking en is nog relatief onschuldig. Echter, als het niet behandeld wordt, kan het uitgroeien tot parodontitis. Het belangrijkste verschil tussen gingivitis en parodontitis is het verlies van bot rondom de tandwortels bij parodontitis. Dit botverlies wordt veroorzaakt door bepaalde bacteriën die ontstekingen veroorzaken.

Deze ontstekingen kunnen niet alleen uw gebit aantasten, maar ook uw algemene gezondheid. Er zijn namelijk verbanden gevonden tussen parodontitis en andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, reumatische aandoeningen en diabetes. Men denkt dat de ontstekingsfactoren die in het bloed vrijkomen door parodontitis hier een rol in spelen.

Parodontitis wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder levensstijl (zoals roken, dieet en mondhygiëne) en genetische aanleg. Als iemand parodontitis heeft, is het ook verstandig om zijn of haar partner te laten controleren op deze aandoening.

Symptomen van parodontitis kunnen zijn: een onaangename ademgeur, pijn aan het tandvlees, en loszittende tanden of kiezen.

Hoe ziet de behandeling van gingivitis en parodontitis eruit?

In geval van gingivitis kan vaak volstaan worden met mondhygiëne instructies en een gebitsreiniging. Voor veel patiënten is het daarna een verstandige keuze het gebit periodiek te laten reinigen om de groei van tandsteen en de mate van tandvleesontsteking in de hand te houden. Vaak kan dit gecombineerd worden met de controle en wordt de gebitsreiniging uitgevoerd door een mondhygiënist of preventie-assistente. Een kleinere groep mensen heeft last van parodontitis. In dit geval kan onze mondhygiënist in Eindhoven met een vastomlijnd behandelprotocol de mondhygiëne verbeteren en de ontstoken plekken behandelen. We noemen dit het ParoProtocol. 

De ontstoken plekken (verdiepte pockets) rondom de tanden en kiezen worden vastgelegd in een parodontiumstatus en regelmatig wordt er ook een bacteriële kweek afgenomen om te kijken welke disbalans er is in de bacteriële samenstelling. Daarna worden tijdens vervolgafspraken de pockets onder verdoving uitgebreid gereinigd (diepte reiniging), vaak in combinatie met een antibioticumkuur. 3 maanden later wordt opnieuw een parodontiumstatus afgenomen en vergeleken met de eerste. Hierdoor is goed te zien wat de resultaten van de behandeling zijn. Indien er nog verdiepte pockets zijn, kunnen deze eventueel chirurgisch behandeld worden door middel van een flapoperatie (zie tabblad chirurgische behandelingen). Belangrijkste factor in het ParoProtocol bent u; de mondhygiëne moet namelijk van hoog niveau zijn. Na bovenstaand ParoProtocol wordt in overleg een recalltermijn afgesproken om de verbeterde tandvleessituatie te handhaven. Meestal komt u om de 3, 4 of 6 maanden retour voor een onderhoudsbehandeling.  

Schrijf je in bij Oud Stratum Tandartsen

Bent u op zoek naar een kindertandarts in Eindhoven? Wij helpen u graag verder! Schrijf u in via ons online inschrijfformulier, en wij nemen contact met u op!