Specialisaties

Kunstgebit en overige uitneembare protheses

Het kan zijn dat u tanden en kiezen mist en dat is gebleken dat ook uw overige tanden en kiezen verwijderd moeten worden. Dan is alleen een volledige prothese een optie. Een nieuwe en vaak lastige situatie waarin naast de tandheelkundige problematiek ook het psychologische aspect een rol kan spelen. U moet flink wennen aan het functioneren met een prothese; zowel het eten als het praten kan gewenning vergen. Onze tandartsenpraktijk in Eindhoven is gespecialiseerd in protheses. We vertellen u er graag meer over.

Hoe ziet de behandeling er uit?

  • Afhankelijk van uw gebitssituatie zijn er één tot vier afspraken nodig om een noodprothese te vervaardigen.
  • Op de dag van de laatste afspraak worden de tanden en kiezen verwijderd en wordt de prothese direct geplaatst over de wonden.
  • 24-48 uur later komt u voor wondcontrole
  • Er kan gekozen worden om de achterste kiezen al eerder te verwijderen om de pasvorm van de prothese zo optimaal mogelijk te maken.
  • Pas als de prothese klaar is, verwijderen we uw laatste tanden en kiezen. U loopt dus nooit zonder voortanden rond.
  • 24-48 uur na het plaatsen van de prothese komt u naar de praktijk voor een wondcontrole. Probeer tot deze afspraak de prothese in te houden. De prothese geldt namelijk als wondverband. Daarnaast krijgt u de prothese soms niet meer in als de zwelling toe neemt na het uit doen van de prothese. Dit is ook het moment dat we u uitleggen hoe u de prothese moet schoonhouden en hoe u de wondverzorging uitvoert.
  • De weken erna komt u langs indien u drukplekken ontwikkelt. Dit wisselt erg per persoon. De noodzaak om langs te komen varieert van meerdere keren per week tot ongeveer 1 keer per maand.
  • Na 2 maanden is het bot en tandvlees al fors geslonken en zal de pasvorm te wensen overlaten. We brengen dan een zachte laag (softliner) in de prothese aan om de komende maanden weer een betere pasvorm te hebben.
  • Na 4-5 maanden zal de pasvorm weer te wensen overlaten door het slinken van de kaak. We kunnen dan wederom een nieuwe laag in de prothese aan brengen. Meestal is dit een harde laag (rebasing). Hiervoor moet u de prothese missen van ’s ochtends tot ’s middags.

Uw kaak blijft uw hele leven verder slinken, echter neemt de snelheid waarmee dit gebeurt steeds meer af. U hebt in het begin vaker een nieuwe voering in de prothese nodig dan na een aantal jaren. Het kan ook zijn dat de tanden en kiezen in de prothese versleten raken of dat er een breuk in de prothese ontstaat, bijvoorbeeld als de prothese gevallen is. U komt eenmaal per jaar langs voor een controle van uw prothese, maar zeker ook om de gezondheid van het tandvlees te laten controleren. Gekeken wordt dan bijvoorbeeld naar schimmelvorming en wildgroei van het tandvlees door een slecht zittende prothese.

Het kan zijn dat ondanks de inspanningen de functie van de prothese te wensen over laat en uw kaakvorm zodanig is dat er geen verbetering verwacht kan worden met een nieuwe voering of nieuwe prothese. Dan kan er een aanvraag gedaan worden voor een klikgebit op 2 implantaten (onderkaak) of 4 tot 6 implantaten (bovenkaak).

Een vervangingskunstgebit

De verschillende afspraken zijn:

  • Beginafdrukken
  • Precisieafdrukken met individueel gemaakt afdruklepels
  • Beetbepaling met waswallen (soms in 2 fases)
  • Pasfase; prothese opstelling is gemaakt in was
  • Plaatsen prothese

Een partiële prothese

  • Een partiele plaatprothese (kortweg plaatje) is een kunstgebit, maar dan niet voor alle tanden. Het materiaal en de verhemeltebedekking zijn grotendeels hetzelfde. Het vervaardigen van een plaatje kost 1 tot 4 afspraken, afhankelijk van uw gebitssituatie. Deze optie is vooral geschikt als tijdelijke oplossing (bijvoorbeeld tijdens een implantologie behandeling) of als u langzaam richting een volledige prothese gaat.
  • Een frameprothese (kortweg frame) is een luxere variant van het plaatje met een gegoten metalen basis en ankers om uw nog aanwezige tanden en kiezen. Een frame zit vaster dan een plaatje en is vaak wat slanker en dus comfortabeler om te dragen. Het is belangrijk dat de tanden en kiezen waar het frame op steunt gezond zijn. De vervaardiging van een frameprothese kost meestal 4 tot 5 afspraken.