Specialisaties

Kroon- en brugwerk

Kroon

In onze tandartsenpraktijk in Eindhoven kunt u terecht voor kroon- en brugwerk. Een kroon is een omvattende kap rondom uw eigen tand of kies om deze te versterken en/of te verfraaien. Meestal worden deze geadviseerd na een wortelkanaalbehandeling (in combinatie met een grote vulling) of bij tanden en kiezen met grote vullingen. 

  • Ten eerste zijn deze elementen vaak verzwakt door de grote vullingen, wat voor breuk en verlies van de tand of kies kan zorgen. 
  • Ten tweede is vaak de oude anatomische vorm niet meer aanwezig. Dit kan voor verminderde kauwefficiëntie zorgen en voor hogere belasting en slijtage van tanden of kiezen elders in het gebit. Indien de anatomische vorm niet meer aanwezig is en dit in de mond niet goed te herstellen is met een vulling, kan een tandtechnieker dit vaak buiten de mond door middel van het maken van een kroon, nog wel.

Brug

Als u ergens een tand of kies mist, kan het een goede optie zijn om dit te maskeren met een brug. De buurtanden van de lege plek moeten dan voorzien worden van een kroon en aan deze kronen vast zit een ‘dummie’, die over de lege plek heen valt. Een brug bestaat dus minimaal uit 3 delen; 2 kronen en ertussen in een zwevende dummie. In veel gevallen is implantologie ook een goede optie (zie kopje ‘implantologie’).

Kronen en bruggen zijn tegenwoordig meestal gemaakt van zirkonia, evt. aangevuld met porselein. Een andere optie is lithiumdisilicaat, veldspaatporselein of goud.

Hoe ziet de behandeling eruit?

  • Het maken van een kroon duurt ongeveer 60 minuten (1e afspraak; slijpen, afdrukken, tijdelijke kroon maken) en 2 a 3 weken later 30 minuten (2e afspraak; plaatsen kroon).
  • Het maken van een brug duurt ongeveer 60-120 minuten (1e afspraak; slijpen, afdrukken, tijdelijke kroon maken) en 2 a 3 weken later 30-60 minuten (2e afspraak; plaatsen brug).
  • Een afdruk van de huidige tandvorm wordt gemaakt, zodat we aan het eind van de behandeling een tijdelijke kroon kunnen maken.
  • De tand wordt beslepen; rondom wordt 1 mm weefsel verwijderd. Bovenop ongeveer 1.5 mm
  • Afdrukken van de bovenkaak en onderkaak en een beetbepaling worden gemaakt.
  • Een tijdelijke kroon wordt vervaardigd voor de komende 2 à 3 weken.
  • De vervaardigde afdrukken worden naar het tandtechnisch lab verstuurd.
  • Er kan aan u worden gevraagd of u voor de kleurbepaling naar het lab wil gaan,  zodat de tandtechnieker zelf de kleur kan bepalen.
  • Na 2 à 3 weken wordt de definitieve kroon gepast en indien akkoord bevonden, gecementeerd.

Het is mogelijk dat door de behandeling de zenuw van de tand of kies onherstelbaar ontstoken raakt en er een wortelkanaalbehandeling moet volgen. Gebeurt dit voor het plaatsen van de definitieve kroon, dan kan de wortelkanaalbehandeling gedaan worden, voordat we de kroon definitief cementeren. Gebeurt dit later, dan wordt er door de kroon heen geboord om het wortelkanaal te bereiken. Dit kan weken, maanden, maar zelfs ook jaren later nog nodig blijken.

Uiteraard proberen we te voorkomen dat dit nodig is. We lakken alle vitale tanden of kiezen af (immediate dentin seal of IDS); het geopende poreuze tandbeen wordt dus weer gelijk gesealed/dicht gelakt met een dunne composietlaag. Hierdoor verkleinen we sterk de kans dat de zenuw gaat opspelen.